Média

2021-04-08 Kossuth Rádió, Trend-Idők

Ökológiai szempontból fenntarthatatlan folyamatok zajlanak. Milyen döntéseket kell hozni miniszterként, ezt most mindenki kipróbálhatja abban a szimulációs játékban melyet az ELKH Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézetének kutatói hoztak létre. Horváth Ferenc tudományos munkatárs a játék kitalálója mutatta be, hogy milyen felelős kérdésekben pl. tájhasználat, hozhatnak döntéseket a játék résztvevői. A szimuláció itt érhető el: http://okoszisztema-miniszter.hu/

2021-04-07 greenfo.hu, greenfo podcast

A greenfo podcastjában két korábbi beszélgetéssel emlékezett meg Kósa Gézáról, a Nemzeti Botanikus Kert nyugalmazott vezetőjéről. Az első riportban a világban bejárt 150 kertről, kalandos gyűjtőútjairól, a gyűjteményi anyagokról, és a természetvédelemről beszél a növények szerelmese. A második beszélgetésben az ismeretterjesztő Kósa Géza mesél, az általa akkor újraélesztett Kertkultúra c. újságról.

2021-04-06 nlc.hu

A Vácrátóti Botanikus Kertben hatalmas, több száz éves fákat, különleges rózsákat, ritka virágokat láthatsz, és hangulatos sétát tehetsz az ősi növényfajok között. A kert már több mint 200 éve kápráztatja el a látogatókat, ami már a műemlék- és természetvédelemi táj minősítést is megkapta. Nem győzzük csodálni!

2021-04-06 Bors, ma.hu, forestpress.hu, hir.ma.hu, webradio.hu, beol.hu , kisalfold.hu és sok más

Az ELTE Viselkedésökológiai Csoport és az ÖK ÖBI Evolúciós Ökológia Kutatócsoportja a 2000-es évek eleje óta vizsgálja az örvös légykapók énekét egy pilisi madárodútelepen. A kutatásukból az derül ki, hogy amikor nagyobb, nehezebb riválist kellett elüldözni a területükről, az örvös légykapók több energiát fektettek az éneklésbe” – összegezte a közleményben a kutatás eredményeit Jablonszky Mónika, az ÖK Ökológiai és Botanikai Intézetének tudományos munkatársa. A kutatás eredményeiről a Behavioral Ecology című folyóiratban számoltak be az ökológusok 2021 márciusában.

2021-04-05 qubit.hu

A közösségi tudomány (citizen science) jegyében hoztak létre lakossági megfigyelésekre építő weboldalt az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) kutatói. Az április 1-jén élesedő szunyogmonitor.hu célja, hogy feltérképezzék az emberre veszélyes, kórokozókat is terjesztő, invazív csípőszúnyogfajok hazai terjedését.

2021-04-05 24.hu, origo.hu, infostart.hu, hvg.hu, hirbalaton.hu, index.hu, nepszava.hu, telex.hu és sok más

A csípőszúnyogok – főleg a három új, inváziós fajuk – állandó járványügyi fenyegetést jelentenek hazánkban. Egy új program a lakosság aktív segítségével próbálja felderíteni és megfigyelés alatt tartani a potenciális veszélyt jelentő állományokat, hogy a védekezésben mindig egy lépéssel a kórokozók előtt járhassunk.
"Nem tudunk a természettől izoláltan élni, a globális kereskedelem és személyforgalom, a természetpusztítás és a klímaváltozás révén egyre több kórokozó és az azokat terjeszteni képes vektor jelenik meg az ember közelében"– emeli ki a 24.hu-nak Garamszegi László Zsolt.

Oldalak